Slide background

Ontspanningsoefeningen

Mensen beseffen vaak niet dat er plekken in hun lichaam voortdurend gespannen zijn en/of dat hun ademhaling onnatuurlijk verloopt. Wanneer ze dan ziek worden, zorg behoeven, in een vreemde omgeving terecht komen en zich zorgen maken, is het niet verwonderlijk dat een juiste ademhaling en ontspanning ver te zoeken is. Door te ontspannen ontstaat een beter contact met het eigen lichaam. Dit verloopt niet via het denkvermogen maar vooral via ‘het gewaarworden’, het voelen.

Aandachtspunten bij een oefening zijn, rust, een gemakkelijke houding voor de patiënt en een aangename temperatuur.

Ademhalingsoefeningen:

Het helpen om bij cliënten die erg gespannen zijn en niet goed ademen een ademhalingsoefening te doen. Het is belangrijk de goede buiktechniek aan te leren, waardoor de cliënt invloed kan uitoefenen op zijn ademhaling.

Een goede ademhaling zorgt voor voldoende energie. Door beter te ademen breng je meer zuurstof in alle cellen van je lichaam. Zuurstof is brandstof voor de optimale verbranding in de cellen. Er zijn veel gezondheidsproblemen die terug te herleiden zijn tot een onevenwichtige ademhaling, van stress, hartklachten tot slaapproblemen.

Reflexologie:

de reflexologie werkt direct in op de energiehuishouding van de mens door gebruik te maken van energiebanen, die overal door het lichaam lopen. Ziekte wordt hierbij gezien als gevolg van een plaatselijke blokkade in deze energiestromen. Door stimulatie op belangrijke knooppunten kan deze blokkade weer opgeheven worden. Er zijn verschillende manieren die dit manueel doen bijv. massage, drukpuntmassage, acupressuur etc. Bijvoorbeeld handreflexologie biedt niet alleen ontspanning, maar kan ook doelgericht worden toegepast bij klachten als hoofdpijn, slapeloosheid of spijsverteringsproblemen. Elke cel in ons lichaam heeft een energetische lading en reflexologie kan ervoor zorgen dat de energie op de plaats van de blokkade weer beter stroomt. In die zin werkt reflexologie ook preventief en verbetert het de energie in het lichaam voor stoornissen merkbaar zijn. Het lijkt allemaal wat ontastbaar als we spreken over geblokkeerde energie, en toch leidt deze helende techniek vaak tot een verrassend snel resultaat.