Slide background

Lichaamsgerichte therapie

Als natuurgeneeskundig therapeut zet ik lichaamsgerichte therapieën graag in als behandelmethode. Bij lichaamsgericht werken kun je denken aan het toepassen van verschillende vormen van massage, maar ook ademhalingstechnieken, meditatie en mindfulness-oefeningen. Meestal is het een combinatie van bovenstaande, afhankelijk van wat de problemen zijn die men ervaart.
Het succes van een massage berust bijvoorbeeld voor een groot deel op de relatie tussen de gevoelige zenuwcellen in de huid en het autonome zenuwstelsel. Vanuit de huid wordt het autonome zenuwstelsel gestimuleerd. Daarmee wordt ook invloed uitgeoefend op organen en stelsels zoals hart en bloedvaten, de spieren, het bindweefsel, de spijsvertering, de hormoonproducerende klieren en het lymfevatenstelsel.
Daarnaast bevinden zich in ons lichaam een netwerk van energiekanalen die meridianen genoemd worden. Hier stroomt Qi (=Chi, energie) doorheen. Qi begint in de longen, om vervolgens via andere organen te eindigen in de lever, waarna Qi terugkeert in de longen en opnieuw zijn rondgang herhaalt.

Lichaamsgerichte therapie

Lichaamsgerichte therapie kan gebruikt worden bij klachten op fysiek, mentaal of emotioneel gebied. Hierbij kan gedacht worden aan:

 • lichamelijke klachten en spanningen.
 • vermoeidheid
 • angstige of depressieve klachten
 • psychosomatische of somatoforme klachten
 • ingrijpende ervaringen die niet of onvoldoende verwerkt zijn
 • posttraumatische klachten
 • voortdurend vastlopen en problemen thuis, op het werk of in de (sociale) omgeving
 • wanneer praten niet geholpen heeft of je de klachten niet goed onder woorden kunt brengen
 • gebrek aan zelfvertrouwen etc.


  Behandelmethoden lichaamsgericht werk die ik vaak gebruik (ook combinaties daarvan):

Fibromassage

(ideaal voor mensen met Fibromyalgie en andere reumatische klachten)
De effecten van Fibromassage zijn:

 • meer rust voor lichaam en geest door het dempen van het zenuwstelsel
 • meer balans in het lichaam
 • de pijn en stress verminderen, o.a. door het vrijgeven van de natuurlijke pijnstiller: endorfine
 • diepere ademhaling en daling van het hartritmeverbetering van de bloed- en lymfecirculatie
 • verbetering van het bewegingsapparaat, o.a. door hogere opname van zuurstof in de spieren en verlichting van spierkrampen

Geen enkele Fibromyalgiepatiënt is hetzelfde in constitutie en klachten. Daarom bespreken we bij de kennismaking en intake uw wensen, behoeften en klachten. Dit geeft richting aan de keuze van de variant, opbouw, duur en frequentie van de Fibromassage.

Meridiaanmassage

Met behulp van vingers, duimen en handpalmen wordt er lichte tot wat zwaardere druk op de meridianen in het lichaam uitgeoefend. Hiermee wordt geblokkeerde Qi opnieuw in beweging gebracht. Deze doorstroming van Qi heft klachten op of vermindert deze, en bevordert bovendien in het algemeen de vitaliteit en gezondheid.

Acupressuur

In mijn praktijk maak ik als ondersteunende therapie ook vaak gebruik van acupressuur. Dit is een eeuwenoude Chinese behandelwijze die gericht is om het zelfherstellend vermogen van het lichaam te activeren. Door middel van acupunten massage zijn diverse lichamelijke ziekten en pijn te verlichten en neemt de vitaliteit toe. Ook voor emotionele, mentale klachten is dit een effectieve behandelwijze gebleken.
Door het hele lichaam loopt de zogenaamde levenskracht/ energie (de Chi genaamd). Deze energie loopt via meridianen in en op het lichaam. Op deze meridianen liggen acupunten. Door de massage  worden deze punten in balans gebracht. Dit door ze te activeren of juist af te remmen wordt de balans in de energiestroom( Chi) hersteld, de circulatie van bloed en lymfe verbetert.

Cupping

Cupping is een massagetechniek die binnen de Oosterse geneeskunde veelvuldig wordt gebruikt en werd ontwikkeld om gifstoffen en spierkrampen vanuit diepere lichaamsweefsels naar het huidoppervlak te trekken. Doordat de spieren en de huid goed doorbloed raken, wordt het voor het lichaam eenvoudiger afvalstoffen te verwijderen, met als gevolg een algehele ontspanning. Cupping heeft een dieptewerking, doordat speciale bokaaltjes vacuüm op de huid worden aangebracht.
Cupping is een vorm van acupunctuur die gericht is op de beweging van de energie, het bloed, en de lichaamsvloeistoffen. De vastgezogen cups op de huid vervoeren energie en bloed naar een plaats waar de verstorende energie het lichaam kan verlaten via de poriën. Het lichaam wordt eerst in gemasseerd met massageolie, waarna er cups aangebracht worden op strategische plaatsen. Onder de cups treedt er een zeer sterke doorbloeding op. De cups worden over het lichaam bewogen, wat een zeer diepgaand en krachtige uitwerking geeft.

Klassieke massage

In een klassieke massage wordt door middel van strijkingen de spieren opgewarmd en aangezet om spanningen los te laten. Het kneden van spieren zorgt ervoor dat afvalstoffen afgevoerd kunnen worden. Door het uitoefenen van druk op pijnlijke plaatsen (fricties) komt het onderliggend weefsel los en wordt de doorbloeding gestimuleerd. Kloppen en schudden van de spieren laat de energie beter doorstromen.